Palvelut

Apteekkitoiminnan eettiset ohjeet 

Apteekkihenkilökunta kunnioittaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta huolehtien siitä, että asiakas saa riittävät tiedot valintansa tueksi. Toiminta perustuu farmasian ja muun terveydenhuollon yleisesti hyväksyttyihin periaatteisiin, ja apteekkihenkilökuntaa sitoo salassapitovelvollisuus. Apteekin kaikki asiakkaat ovat samanarvoisia ja oikeutettuja samanlaiseen palveluun.

Reseptilääkkeet

Ylitornion apteekin toimittamista resepteistä valtaosa on sähköisiä reseptejä. Olemme toimittaneet sähköisiä reseptejä toukokuusta 2011 alkaen. Apteekkimme pyrkii palvelemaan sinua nopeasti ja joustavasti välttäen turhaa jonotusta. Reseptilääkkeiden toimittaminen tapahtuu suoratoimituspisteissä, joissa sinua palvellaan henkilökohtaisesti yksityisyyttäsi kunnioittaen. Lapsille on apteekissamme leikkinurkkaus, jossa lapset saavat ajan kulumaan mukavasti vanhempien asioinnin aikana.

Suoratoimituksessa sinua palvelee sama proviisori tai farmaseutti reseptiesi toimituksen alusta loppuun. Toimituksen yhteydessä sinulla on halutessasi mahdollisuus kysyä ja keskustella lääkitykseesi liittyvistä asioista. Omalta puoleltamme varmistamme kuitenkin aina, että olet selvillä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä.

Lääkevalvontaviranomaiset ovat määritelleet mitkä lääkärin määräämät lääkkeet ovat keskenään vaihtokelpoisia ja millä ehdoin. Kerromme reseptintoimituksen yhteydessä kulloinkin käytössäsi olevat vaihtoehdot, jotta voit itse tehdä päätöksen.

Reseptien uusiminen

Lääkemääräys on voimassa vuoden sen kirjoittamis- tai uusimispäivästä lukien. Tämän jälkeen resepti on uusittava riippumatta siitä onko siinä vielä lääkkeitä jäljellä tai ei. Hoidamme reseptien uusimisen yhteistyössä Ylitornion terveyskeskuksen kanssa. Sähköisten reseptien osalta apteekista voidaan tehdä uusimispyyntö kaikista muista lääkkeistä paitsi ns. PKV -lääkkeistä (pääasiassa keskushermoston kautta vaikuttavat lääkkeet, kuten esim. unilääkkeet ja voimakkaat kipulääkkeet). PKV -lääkkeiden osalta asiakas itse uusii lääkkeen terveyskeskuksen kautta. Uusimiseen on hyvä varata aikaa noin viikko. Palvelu on maksuton.

Kela-korvaukset

Ajantasaista tietoa Kela-korvauksista saat Kelan Lääkkeet ja lääkekorvaukset -sivulta.

Mikäli sinulla on erillinen vakuutus saattaa vakuutusyhtiö korvata kelan korvauksen jälkeen maksettavaksi jäävän omavastuuosuuden. Vakuutusyhtiölle esitettävän tositteen saat tulostettuna oston yhteydessä.

Lääkejätteet

Vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet sekä elohopeakuumemittarit ovat ongelmajätettä, jotka tulee palauttaa apteekkiin. Niitä ei saa laittaa kaatopaikalle eikä kaataa viemäriin. Apteekissa lääkejätteet lajitellaan ja toimitetaan asianmukaisesti hävitettäväksi ongelmajätelaitokselle. Apteekkiin voi palauttaa myös ruiskut ja neulat. Lääkejätteiden palauttaminen on maksutonta.

Elohopea, sytostaatit sekä jodipitoiset lääkkeet (Jodix, Betadine ja Iodosorb) pitää palauttaa omissa pakkauksissaan erillään muusta lääkejätteestä, sillä ne vaativat erillisen käsittelyn ongelmajätelaitoksessa. Ruiskut ja neulat tulee pakata kovapintaiseen suljettavaan astiaan.

Voit lukea lisää lääkkeen säilyttämisestä ja hävittämisestä täältä.

Lääkkeiden valmistus

Valmistamme laboratoriossamme reseptillä määrättyjä valmistettavia lääkkeitä nk. ex tempore-valmisteita sekä muutamaa perinteistä apteekkivalmistetta. Toivomme, että jättäessänne reseptinne varaisitte aikaa lääkkeen valmistamiseen muutamasta tunnista yhteen päivään.

Neuvonta

Kysy meiltä lääkehoidosta. Kysymällä varmistat lääkehoidon sopivuuden ja onnistumisen. Apteekissamme on yhteyshenkilöt astmaa ja diabetesta sairastaville asiakkaille. Heiltä saat tietoa sairauteesi liittyvissä asioissa. Lääkityksessäsi ilmenevissä ongelmissa saat opastusta myös puhelimitse.

Luennot ja tilaisuudet

Asiantuntijamme tulevat mielellään pitämään luentoja ja esitelmiä lääkkeiden oikeasta käytöstä ja lääkealasta sekä yhdistyksiin että oppilaitoksiin.

Avoinna

Arkisin

klo 9.00 - 17.00

Lauantaisin

klo 9.00 - 14.00

Yhteystiedot

Puh. (016) 571 021
Fax. (016) 572 462
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Osoite:

Ylitornion apteekki
Alkkulanraitti 52 (kartta)
95600 Ylitornio

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
OK - sulje ilmoitus En hyväksy